Sunday, 14 October 2012

ku berlari berkejar kejaran~

Assalamualaikum semua ! :) *big smile*
adududuuuu sakit ma !! sakit bahu -tangan, sakit betis-kaki, sakit belakang (tulang belakang) and sakit otakk ... (eh?)

penat TAPI berbaloi.. ^________^


yesterday, 13th Oct 2012 was a big big day for me, yeah it's true thou !
because..
I gained a lot of experiences from KL Nike Run 2012..
it such a big event..
mostly participated by chinese..
about 14000 participants registered...
and me, together with other IPBARIANS...
small group only, about 14 persons hehe...

10km...
not 10m...
first try...
I finally succeed in reaching finish line !
ALHAMDULLLAH...
it's worth !
I get another Nike shirt :)
I like collecting shirts...



aku and mira (si jogger terhebat) dah berjanji untuk jog sesama, so yeah yeah kami hayun kaki tangan keluarkan peluh sesama ! seiring sejalan, sweet sangat ! for about 50min we ran and jog together, suddenly I got pancit.. I had sakit perut, senak bak ang ! sakit teramat sangat, ah sudaa cemaner eh... masih jauh lg perjalanan kami.. aku terdemotivate.... hurm.... then, 'mira, kalau kau nak lari kau lari dulu, aku dh x bole, sakit perut ne' sambil kerut-kerut dahi.... pastu, dia dengan muka yg 50-50, 'okay aku p dulu ea,bye'
and aku...teruskan berjalan, tp dengan kadar yg cepat, menuju ke garisan penamat yg entah bila kan kunjung  tiba...
about half an hour, another 3km to reach, tiba-tiba aku nampak kelibat gadis bertudung hijau pekat dalam crowded2 itu.. and then oh maiii itu mira !!! aku akhirnya x percaya aku ketemu dia.. eh, jap.. aku pantas or dia banyak berhenti, xkan la makcik laju tu berhenti banyak kott... aku xcaye sbb dia yg aku kenal x mcm tu... but then after lari-lari ngn dia aku taw dia dh teramat letih, aku pulak still boleh teruskan selepas minum air mineral yg cawan ke-3... kami lari, henti, jalan cepat,jog and continuously doing that... last-last mira hilang  di belakangku, hilang tnpa khabar...sob3x maafkan aku mira, good luck my buddy !



finish line after 80min ran and jog n walk n stop....heeee proud of myself ! *hug myself*
Alhamdulillah geng2 yg lain, ikrimah n nani, izzah n azura, semuanya selamat tiba not more than 2 hours :)
well done guys !

itu sahaja nak kongsi, sebenarnya banyak lagi nk tulis tp key2 laptop ne x mengizinkan:) kalau nk tahu lebih lanjut, pm me..wahh !

- perkara begini pun boleh merapatkan hubungan antara kita,kan-

THE SIX  ACTIVE GOJES :D

finisher Nike T-shirt :D

Thursday, 11 October 2012

kini dan selamanya...

SAYA...
bila berbicara, inginkan perhatian,
bila berbicara, ingnkan awak untuk memahami,
bila berbicara, inginkan setulus ikhlas perasaan dan pertuturan dari awak.

AWAK...
bila berbicara, inginkan kefahaman dari saya,
bila berbicara, inginkan perasaan yang serius dan kritikan yang membina,
bila berbicara, inginkan penjelasan yg straight to the point..


SAYA dan AWAK...
bila berbicara, kita inginkan keserasian,
bila berbicara, kita inginkan understanding yang sama,
bila berbicara, kita inginkan sama-sama tolak ansur,
bila berbicara, inginkan Redha Allah dan keberkatan dariNya..


KITA...
akan membina satu ikatan yang sah suatu hari nanti,
akan hidup bersama,
akan sama-sama memberi dan menerima apa saja,
akan beroleh kegembiraan hasil perjuangan ini..


Allah...
yang paling utama,
yang diingati sentiasa,
yang sentiasa didahului,
yang sentiasa menjadi pelindung kita..


-sungguh aku memerlukan kesabaran yang tinggi dalam menempuh perjalanan yang panjang ini-

tak mampu, tak tertanggung...

Assalamualaikum wbt semua readers..

dah masuk Oktober,kan.. masa berlalu begitu cepat.. macam-macam kita dah lalui, yang baik yang buruk yang manis yang pahit semua ada.. hidup as imperfect person memang macam ni.. apa yang kita rasa x semua boleh rasa even ada pepatah ' in the same boat' or ' just try to put yourself in their shoes' but it won't be the same, trust me peeps. it is just a comforting statement !

certain things ada yang kita mampu tahan, mampu tanggung.. even alone.. itu syukur Alhamdulillah la.. Allah masih memberi kekuatan kepada kita secara langsung and dengan pantas.. Dia tahu kebolehan hambaNya dan tahap batasan seseorang itu.. Allah.. please remember Him, don't just put Him away !

but if ada certain things yang kita x mampu and x tertanggung lagi untuk menahannya macam mana? how can we heal ourselves when we are in problem? padahal masalah itu bukan dari kita asalnya, dari orang-orang lain yang berjaya mempengaruhi kita untuk turut sama terlibat and lantas menjadi seksa dan sakit hati.. sangat  okay ! what kind of person is that? xde manner ker untuk memulakan percakapan? pertuturan kita pon bole menyebabkan orang kecewa, sakit hati, tahu tak? cikgu x ajar ea kat sekolah cemaner nak behave? ker ko yang bebal xnak dengar nasihat orang? langsung x fikir pasal orang.. orang itu manusia ! ada perasaan, please consider..

bila kita consult kawan to share problem, mereka akan cakap sabar.. that is the first word came out, yes it is true.. even me, akan selalu suruh kawan sabar dulu.. then baru plan for the next step.. but tak semua kawan akan faham kita dan masalah kita.. care or tidak, menghayati sepenuhnya or tidak.. thus it is important not to put them as your first consultant or pihak yang bertanggungjawab menjaga perasaan kita,okay..

so, sape? jawapan dia Allah swt.. Dia Maha Mengetahui, just seek for His advise, luahkan padaNya, share padaNya, kongsi kegembiraan kesusahan kita padaNya, sebab Dia yang telah menciptakan kita semua. so semua yang ada pada kita, baik luar atau dalam hanya Dia yang tahu.. segala kekurangan, kekuatan kita ada dalam tangan Dia.. sama-sama muhasabah pada diri masing-masing to put your trust in Allah the Almighty. He is the One.. boleh tulis dalam blog untuk luahkan masalah,perasaan, boleh rujuk kawan untuk kongsi segala masalah.. tapi itu maybe dah list yang belakang-belakang... tapi itu yang kita ingat dulu,kan? aku pun sama, kadang-kadang Dia pula yang aku ingat kemudian.. manusia, akan cari benda yang dia nampak dulu, xtahu la kenapa maybe sebab xtahan marah or tengah panas kan.. so capai apa yang ada depan mata..

buka Al-Quran, cari ayat-ayat Allah yang boleh menenangkan hati kita.. but semua ayat adalah ayat yang menyucikan hati kita, if and only if kita faham apa yang Allah nak sampaikan.. fahami maksud ayat itu yang paling penting, fikir dan relate dengan diri dan alam sekeliling kita.. kadang-kadang bila kita usrah, x terjangkau pulak ayat ne macam ne sebenarnya maksud dia, sangat dalam penjelasannya !! AllahuRabbi.. and at that time baru kita sedar Allah sentiasa berada disisi kita sebab dari dulu lagi Dia bimbing kita, Dia ajak kita, Dia guide kita untuk kearah kebenaran dan kebaikan..

Wallahu'alam

-apa yang pasti, me tengah panas now-
-sincerely, tiara the kecik girl-

Friday, 21 September 2012

Qada' dan Qadar ?

Assalamualaikum and happy happy always ! :) moga sentiasa dalam RedhaNya...

Eh? cik kiah dah datang? emph, bagus lahh cik kiah ooi ! blog ne dah bersawang bersarang segala dahh,-.- kesiannnnn...

Hari ni nak kongsi something, about the Qada' and Qadar..
apa itu ?
ehemm, bismillah...

Rasulullah pernah bersabda, 'Hendaklah kamu percaya kepada Allah, malaikat-Nya, kitab-kitab Nya, para RasulNya, hari akhirat dan beriman dengan qadar, iaitu ketentuan baik dan buruk. '

Qada' itu ialah pelaksanaan terhadap perkara yang Allah tentukan
Qadar merupakan sukatan yang mana Allah tetapkan pada satu-satu perkara?
tak faham?
let's rolling !

Qada' terbahagi kepada dua jenisnya, iaitu :
- Qada' Mubram : ketentuan yang pasti dilaksanakan, dan ianya tidak boleh diubah ataupun ditunda-tunda. sebagai contoh hari kiamat dan kematian.

- Qada' Mu'allaq : ketentuan Allah yang tidak pasti berlaku kepada semua, tetapi bergantung kepada sesuatu  perkara.

firman Allah yang bermaksud :

  • " Dan tiap-tiap sesuatu adalah ditetapkan disisi Allah dengan kadar yang tertentu." (surah ar-Ra'd, ayat 8)



  • " Dan Dia yang menciptakan tiap-tiap sesuatu bagi menentukan keadaan makhluk itu dengan ketentuan takdirnya yang sempurna." (surah al-Furqan, ayat 2)

USAHA plus TAWAKKAL = REDHA

ramai yang beranggapan bahawa adanya ketentuan Allah yang menetapkan sesuatu perkara, maka mereka tidak perlu untuk berusaha. sebenarnya, Allah juga menetapkan bahawa manusia perlu berusaha dengan perbuatan mereka dalam mendapatkan sesuatu atau menginginkannya dan berdoa kepadaNya untuk mencapai hajat tersebut. mana mungkin Allah akan memberi sesuatu kurniaan tanpa usaha dan doa daripada manusia itu sendiri. walaubagaimanapun selepas sahaja mereka merasa yakin bahawa mereka telah melakukan yang terbaik dan berusaha dengan sedaya upaya, oleh itu mereka perlu pula untuk bertawakkal. tawakkal sangat penting dalam memastikan mindset dan juga hati kita sentiasa lurus dan benar. Ini bermaksud mereka perlu percaya dan yakin dengan qadar Allah adalah untuknya. samada Allah mengizinkan hajatnya mahupun tidak, mereka seharusnya menerimanya kerana tawakkal sentiasa bersama mereka.

Manusia hendaklah jangan sesekali menyalahkan takdir kerana itu merupakan ketentuan ataupun qadar daripada Allah. semua itu diluar pengetahuan manusia. Hanya Allah tahu apa yang sesuai dan terbaik untuk diri hamba-hambaNya.

Namun sekiranya mereka tidak mendapat apa yang dihajatinya, seperti dalam urusan jodoh selepas berusaha maka redha adalah jawapannya.


  • " Diwajibkan keatas kamu berperang dan itu bukanlah disukai oleh kamu. Tetapi, boleh jadi apa yang kamu benci itu baik untuk kamu. Dan, boleh jadi apa yang kamu sukai itu buruk untuk kamu. Dan Allah Maha Mengetahui, manakala kamu tidak mengetahuinya." (surah al-Baqarah, ayat 216)



* sumber : Bahtera Menuju Syurga, Hilal Asyraf *

Thursday, 2 August 2012

semakin dekat..

Assalamualaikum wbt semua :)
semoga sihat-sihat selalu dan sentiasa dalam rahmatNya selalu, amin..
today is already 13th of Ramadhan, time goes so fast till we don't remember what we had for yesterday and yesterday because we have to think of the future, that's what I think :D

and now I am counting the days for me to back home.. please move faster and faster !! I can't wait to see my sweet family :) a week more.. oh my heheeee

what is the thing that is 'semakin dekat' ? death? the end of our life? it is unnoticed 'event' that each of us are compulsory to attend,huhu.. because it has no time set, like our date to back home, to submit assignment, our birthday date and so on.. huhu sangat menginsafkan bila kita ingat kematian semakin dekat dengan kita, yet we still not aware of it. people keep busy with the materialistic things days by days as they can bring it all to the hereafter.. thus, me myself should remind myself first about our amalan and ibadat towards ALLAH swt and book ticket to jannah,amin~ it is also important to share our knowledge with others, friends and family members. huu I want together with them again, I love them !


next thing is the Raya celebration is also semakin dekat ! Marilah kita sama-sama menjayakan 1 Syawal dengan baik dan penuh kesederhanaan, cuba fikir golongan yang tidak berupaya untuk menyambutnya dengan meriah. x perlu tengok jauh2, just look our relatives first.. if ada yang tidak berkemampuan please help them ! and aku pun niat nak give all my baju kurung yang dh x muat kat sedara-sedaraku, share the happiness !! ^^, dengan harapan supaya kami sama-sama dapat keberkatan & keredhaan di bulan mulia ini..



susah tengok picture, hope ada orang sudi ajarkan nanti teringin nak belajar ! 

Monday, 23 July 2012

4th Day in Ramadhan Kareem

MOOD : I'M STILL FRESH STILL FRESH !! 
ALHAMDULILLAH FOR THE CHANCES
THANK YOU ALLAH.....





P/S : JANGAN LUPA BACA NIAT YER KENGKAWAN !! :)


IN WHATEVER YOU DO, WHEREVER YOU ARE, WHENEVER IT WILL BE...
JUST REMEMBER....
BE THANKFUL TO HIM...
APPRECIATE WHAT YOU HAVE ALL THESE WHILE..
SERIOUSLY, YOU WON'T REGRET AT ALL..
IF YOU THANKS TO HIM..
HE IS LOVING AND MOST GENEROUS....

Thursday, 19 July 2012

PUASA dan manusia

Assalamualaikum w.b.t kepada readers :)


 today, dah masuk 1 Ramadhan 1433H ! fasting day starts
selamat berpuasa kepada semua umat islam di seluruh dunia..
and for sure akan ingat kat kampung bila mula-mula puasa ni..
semoga amalan kita diterima dan mendapat ganjaran yang besar di sisiNya..amin
tapi even hari puasa pun ramai yang melakukan kemungkaran juga.. ada yang bertanya kenapa? kenapa? orang akan cakap unfair,right? kata syaitan dah xde.. haa, jangan lupa nafsu dalam diri kita masih ada and bebas bergerak di minda dan hati-hati dan boleh dilaksanakan melalui anggota-anggota badan kita ni.. so, dekatkan diri dengan Allah sentiasa moga-moga we are safe from those bad things that could ruin up our fasting days :)


Ada yang suka bulan puasa ne, ada yang tidak.. tak terkecuali lah yang x suka tu mesti ada punya ! if kanak-kanak cakap tu xpayah peduli sangat la kan, ne haa budak dah besar dah tahu halal haram pun masih ada yang tak suka.. tak suka la sebab kena puasa, x boleh makan makanan sedap-sedap, x boleh keluar jalan-jalan sebab takut letih and rasa dahaga air oren pulak.. x boleh keluar dating siang hari sebab takut ada orang cop x reti bahasa, malu la nanti (bulan pose bule pulak dating siang malam -,-).. so? nak tak nak kena la duk bilik tidur jer laaaa kannnn... isk3
minta jauh, xnak la ada pemikiran macam ne.. kita semua dah besar, masing-masing kena ingatkan diri masing-masing and orang sekeliling, REFRESH OUR NIAT :) semoga dalam bi'ah solehah sentiasa ! (remind MYSELF too !!! )


agak-agak how's our days after this? agak-agak boleh tak kurangkan percakapan yang x berfaedah? agak-agak ikhlas tak perbuatan kita sepanjang hari berpuasa ne, or just nak follow orang lain?


- puasa tahun ne nak buat checklist yang betul-betul and nak ikut betul-betul !

 MOH START DENGAN NIAT DULU BEFORE TIDUR :
GRAFIK SATU
untuk panduan semua :) *cilok from facebook*

GRAFIK DUA



# malam ni terawih oi oii !! # ^__________^ jum sama-sama mengimarahkan bulan yang mulia ini...

kepada tok imam terawih di sana, semoga menjadi imam yang disegani manusia :) saya doakan yang terbaik untuk awk, semoga ikhlas!..eheee

saya BUDAK umo 21 :)

Assalamualaikum w.b.t semua reader :)

Tanggal 13 Julai 2012, saya dah menjangkau umur 21 tahun okay ! Alhamdulillah, hooraayyy ! rasa dah besar sangat, umur dh makin ke 20-an kan.. baru tambah 1 ja pon,huhu.. Alhamdulillah ramai yang wish kt saya di facebook and sms pun ada.. happy sangat ! terima kasih kerana mendoakan saya, saya pun mendoakan kalian semua.. 


p/s : ignore the comments.. -,-

dah besar-besar ne saya harap saya boleh menjadi makin 'pandai' dalam melakukan urusan hidup.. bak kata orang, matured? haa,betul la tu tapi x harapkan sangat pun jadi matured sangat2, just mampu berfikir dan berdikari and juga tahu batas-batas as a muslimah..

Tuhan, tolonglah aku.. bimbinglah aku, andai aku sentiasa tersasar dari jalan-Mu, maka tunjukkan aku arah yang sebenar-benarnya,moga aku sentiasa selamat dunia dan akhirat... serta terimalah ampunanku ini........

Wednesday, 4 July 2012

SOLEHAH yang diidamkan di dunia dan akhirat

Assalamualaikum semua readers :)

dulu, xtaw pon macam mana nak jadi muslimah solehah, apa sebenarnya muslimah solehah tu.. cukup ker sekadar hanya dengan melakukan yang basics jer? contohnya, tutup aurat sekadar lulus-lulus macam tu jer.. then lama-lama tiba-tiba rasa nak search what is the right way to be the most precious girl in dunya and akhirah..

ada kata-kata berbunyi macam ni ' dunia hanyalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah'
nak jadi wanita solehah bukan sekadar pada luaran semata-mata, bukan pada pemakaian kita jer.. tapi yang dalaman tu kena betul dulu.. akhlak kita bagaimana? akidah kita? terhadap Allah dan Rasul, taat ibubapa ker tidak? adakah kita semua sudah melakukan perkara yang disuruh Allah dan menjauhkan laranganNya?
pastu, ada pula remaja-remaja especially kata : jadilah seorang wanita yang baik, nescaya Allah akan mengurniakanmu seorang yang baik juga.. and one more: jaga la hubungan dengan Allah, cintai Dia sepenuh hati.. dan Dia akan menghantarkan kepadamu seseorang yang menjaga cintaNya juga..insyaAllah :)
semua ni BETUL... cuma atas kesedaran kita jer la nak buat macam mana, niat kita apa.. xkan cuma nak jodoh baik kot, rapat-rapat ngn Allah.. niat tidak menghalalkan cara yer kawan-kawan... that's why it is very important for us to refresh our niat everyday...


# semoga dipermudahkan segala urusan yang baik =)
wallahua'lam....
ya Allah, jadikanlah aku seperti ini sesuai dengan usahaku.. insyaAllah mujahadah itu pahit namun Allah Maha Pengasih ;')




uhibbukum filjannah !

HARI INI HARI ELAUN !

Assalamualaikum w.b.t kepada readers :)
semoga sihat selalu dan sentiasa mujahadah mencari cintaNya.. insyaAllah !


yeah, nothing can merry me today other than the news of getting 'duit gaji' ! Alhamdulillah.. ada juga sumber kewangan untuk hidup di IPBA ni kan...hehe

and today, petang ni, la ni jugak kawe nop g tubek beli bare ! di masjid jamek, my favorite place to shop clothes and scarfs ^__________^ bukannya ape, dh x sempat nak p masa lain. nak guna untuk ASK ME HOW di gambang this weekend.. semoga dipermudahkan segalanya !

# saya harap saya boleh guna duit ni dengan sehabis baik sem ni, almaklum la nak tett kan, ahaaa # =P

# saya memang suka buat kerja part time dalam kelas ponnn # =P


auch ! hehe 


- oh ya, semalam nifsu syaaban.. doakan semoga amalan kita semua diterima dan mendapat ganjaran di sisiNya.. banyak-banyakkan berusaha untuk mencari erti kehidupan sebenar.. :)



-semoga dipanjangkan jodoh kami- 

Wednesday, 20 June 2012

RINDU..JEALOUS..apa tu??

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all my buddies,moga sihat fizikal dan mental hendakNya.. :)

hurrmmm.. actually nothing much, its just again I am writing something that is related with me and what had happened for the past few days.. I can deny that we when 'have' someone, kita akan rasa rindu kan? RINDU.. a word that describes everything... feel the lost, but not in our mind.. sometimes it happens when we always and always and again remember someone or something. we are HUMAN, we have such feeling. sorry to say that I miss you since you're missing in action and keep busy for everything there. even it just only 2,3 days since we didn't contact. I've tried, sometimes I succeed but not for other sometimes. keeps struggling to get a peaceful mind, but when I remember Allah I suddenly wake up and then realise that I have to get closer to Him because He will not left me just like that ! :)




today, I am very busy,got class till the evening but luckily sir had let us when back earlier coz he also may need to get a rest. and the weather? as hot as usual, like me..hua3 just kidding mehh !! tutorials? well, getting to burden me day by day, but its alright. that's the point of being a student. build in mind okayyy

Jealous will come strike us when we see someone that we love 'get famous' by one, few or many girls out there that we,ourselves don even know them. even they are just so-called friend. HAHA very funny this kind of thinking. but somehow when he has activate his silent mode, I just sometimes think what he is doing right now, and after that and till he goes to sleep, bhahaha -,- well, to fill up my empty mind maybe.heh
well, girls usually experience this feeling more rather than boys, but don't be too shocked if more and more increasing number will be exist among boys that are jealousy,hihi.. they have their own principles to be jealous. (just my opinion)

but in Islam all these kind of actions or feelings don't really benefit peoples, HEHE okbaii :)




hey you, yes you that are far far far awaayyyyy I'm sorry hehe :P

Monday, 18 June 2012

mungkin SABAR itu penting ?

Assalamualaikum n a very good evening to all :)
today i had just started my first day of lecture in semester FOUR, I repeat sem FOUR okayy :D
Alhamdulillah still manage to continue my studies in order to be a teacher trainee or in a simple word teacher-to-be..


but unsuspected thing happened where this semester I got quite heavy schedule everyday ! yeah, sangat x sangka.. before this all my life in degree semesters are good without much packed schedule.. korang bole imagine tak bila dalam jadual tu xde rehat yang tetap melainkan dengan hanya mencari gap in between with the subjects.. bak kata kawan aku, 'university sangat' huumrrmmmm -_______- x biasa lagi laa... cemaner ni? and of course subjects makin lama makin heavy kan, yang tu undeniable la kan.. kata nak jadik guru bahasa.. bahasa asing pulaknya kan..haha.. okayy harap-harap dapat lecturer yang membantu spirit untuk belajar,but unfortunately fail untuk mendapatkan lecturer yang dingini in subject Teaching Stories for Young Learners malah UNEXPECTED langsung akan dapat sebab memang x 'undi' dia ponn...ohh kuatkan hatiku!

WELL, maybe ada hikmah disebaliknya.. tapi apakah ia? I can't still think at this moment..makan pon x selera since masuk IPBA balik,aiyaaa...macamana nak gemuk ni kak..

TAPI TAKPE saya akan sabar menempuhinya,insyaAllah bersama kawan-kawan sekeliling kami akan berusaha dan usaha untuk belajar ! tingkatkan prestasi elakkan kontroversi ! saya ada insan-insan yang selalu hadir dalam diri x kira susah atau senang, saya ada Allah yang Maha Pengasih.. Dia tahu kami semua mampu hadapi semester ni yang penuh dengan kejutan dengan jayanya :) Allahuakbar.. terima kasih untuk segala-galanya.. Aku masih mampu tersenyum kerana hatiku tenang apabila teringatkan Dia yang Maha Kuasa..

SABAR lah yer tiara and kengkawan, hidup ni memang x selalunya indah dan x selalunya apa yang kita idaman kita akan dapat.. paling utama SYUKURLAH kerana masih bernafas di muka bumi Tuhan untuk beribadat dan diberi kesempatan mendalami ilmu pengetahuan dunia dan akhirat ^_______^ yang penting hadap apa yang kita ada kerana masa depan ditentukan secara amnya berdasarkan perbuatan kita pada hari ini dan seterusnya sehingga terbitnya 'masa depan' itu.. so nak masa depan yang cerah or malap-malap o gelap gulita ?? hehe.. kita akan berjuang bersama-sama, insyaAllah..




*so, bila masing-masing dah busy dengan hidup di maktab, kurang dah masa nak berhubung..yer dak? :D

Sunday, 10 June 2012

unforgettable EXPERIENCE (boleh ker bagitaw ne?)

Assalamualaikum semua :) tiara doakan moga sahabat tiara semua sihat walafiat hendakNya..

hari ne,nak retell my first horror experience *guna HORROR sebab memang naik bulu roma I* =_=
eheemmm, kejadian ne berlaku kt rumah opposite to my house jer, or lebih tepat it's my uncle's house !
yeah, and sangat-sangat bertuah jugak diri ne rasa sebab berpeluang 'meluaskan pengalaman' apabila melihat sendri dengan mata kepala ni haa..

my uncle's wife, dia actually ada masalah.. bukan datang dari dia masalah tu masalahnya, orang lain yang buat dia jadi macam tu, sebab apa? sebab dia yang paling sedikit lemah semangat among family diorang.. and biasalah orang cakap, kena buatan orang.. hantar 'makhluk jahat' ganggu family diorang, nauzubillah.. puncanya sebab sedikit iri hati from manusia, x puas hati tengok perniagaan my pakcik lagi maju dari kedai lain yang berderet-deret tu..hmm2 and kedai dia just 5min from our housing area, kena keluar cabang.. my pakcik punya isteri dipanggil dengan nama che'Da. an ustazah mengajar di Beris, asal kelahiran beliau.. so, nak dijadikan cerita.....................................


semalam, hari sabtu jam 9 lebih, aku and mak p rumah pakcik depan tu haa.. semangat nak pergi tengok, xtahu pulak macam ne, horror la jugak.. sebab HORROR tu lah rasa kuat sangat nak pergi, mula-mula ayah x bagi ikut sebab ayah memang x caya dengan benda-benda halus yang masuk dalam badan and buatan orang ne katanya..isk3 tapi lepas diyakinkan oleh mak sendiri, ayah terpaksa mengalah. tapi dengan syarat kena pergi keejjjaaaapppp jerr.. tapi last-last balik almost midnight dihantar oleh abang ipar depan cabang rumah sebab takut n xdak torchlight -______- mujur ayah x mengamuk sebab ada game bola kt tv,heeee..

abang ipar aku nekad nak cari sorang yang bole membantu dalam hal ni, so dia cadangkan nak p jemput kawan dia kat pengkalan chepa (jauh tuuuu) yang agak berpengalaman nak handle 'benda' ni macam mana.. silap handle buruk akibatnya, yer dak? kawan dia tu pun cikgu, baru bertukar ke sekolah menengah kok lanas, jauh kot ngn rumah dia...kesian
ustaz tu macam mana rupa dia? Masya Allah, mengucap aku dalam hati.. segak + muda sangat !!! korek punya korek rahsia dia, dah umur 47 wehhh.. ya Allah tuan macam umur 20+ serious sangat x tipu korang.. flawless sangat la muka dia -,- *duji* tapi mujur kulitnya agak putih, naseb baek aku x minat putih2 ne..lalala
sebelum start dia amik wudhu'. maka pengembaraan bermulaaa..............

nak dijadikan cerita, dia start dalam keadaan yang aku rasa seksa bagi diri dia, seakan-akan dia sedang berhempas pulas, tercungap-cungap, n selalu sendawa, merah muka and telinga ustaz tu.. main tarik-tarik pun ada aku rasa, tapi dia sedang buat per ek sebenarnya? maybe dia tengah cuba berinteraksi dengan makhluk yang melakukan kerosakan terhadap che'Da tu.. and YES maybe jugak jangkaanku tepat sebab after 10-15min dia 'menjadi' bukan dirinya iaitu dengan perubahan suaranya. suara ustaz tu yang asalnya agak lembut dan normal bagi seorang manusia bertukar menjadi bengis dan garau serta kasar ! mulutku time tu x habis baca ayat, ingat kt Tuhan Yang Satu, hanya Dia mampu melindungiku dan menjadi penolong..

suara dia sekarang menjadi kasar sebab iblis dipercayai memasuki badannya untuk menumpang bagi menjadi orang tengah antara manusia dengan makhluk lain. sebab tu jadi macam tu.. segala gerak-geri dan body language pon bukan macam ustaz tu dah.. he's totally lend his body to the devil. tujuannya agar manusia boleh berbicara and bertanya soalan yang mungkin penting pada masa itu. tapi of course la kan dah nama si iblis laknatullah ne xkan pernah bercakap baik, malah dia berjanji dengan 'tuannya' dan berpegang pada janji.. berdasarkan perbualan mereka, aku dapat bayangkan rupa jelmaan iblis tu, bersayap, muka seakan manusia, n berwarna agak hitam.. berada di tingkap, melihat dan 'menjaga' kedai pakcik aku dari mendapat segala keuntungan..pakcik aku pun cakap asal jaga jer kedai tu, dia akan mengantuk.. menurut komunikasi dalam bahasa kelantan itu, 'dia' kata dia akan berusaha mencucuk sesiapa sahaja yang masuk kedalam kedai pakcik aku dan meniupkan kepada mereka sesuatu supaya mereka akan keluar dari kedai..
but kadang-kadang dia rasa panas dan pedih.. sebab diorang ada letak ayat-ayat suci al-Quran yang seorang ustaz kampung aku bagi suh letak kt kedai tu..banyak sangat perkara yang mereka bincangkan, and benda tu sangatlah bersikap kurang asam (well, dah namanya iblis kan).. tapi part yang xley lupa dia cakap dalam loghat kelate and dia punya expression and body language buat aku ketawa pulakkk =,= agak2 normal x aku? bila orang dalam keadaan serius cakap pasal ne, aku gelak.. but trust me sangat lucu dialog benda tu dengan pakcik aku ! sampai aku fikir, aku mungkin menerima padah bila ketawakan 'dia'.. yela, mana tak gelaknya, ada part jejoget tanda perli.. bila pakcik tanya something yang dia xnk jawab, dia pun mulalah jejoget..

pastu ada lagi makhluk lain yang 'menumpang' badan ustaz tu,antaranya jin Islam dipercayai wanita yang masih kanak-kanak from kepulauan Jawa katanya dengan jin tanah iaitu penunggu asal tempat kedai tu dibina..
banyak sangat perkara yang seram and x kurangnya lawak -,- memang akan ada eh scene lawak dalam keadaan macam ne? ya Allah,ampuni aku..

but most horrornya yang komunikasi iblis dengan manusia tu lah..sampai x boleh tidur malam.wuuuu~~~
yang paling lawak pun sama, ada jugak dengan jin Islam tu..

ada satu part lawak pakcik aku sendiri dengan jin Islam, when pakcik aku sentuh dia sebab kan yang betulnya adalah ustaz tu,kan lelaki.. so easily dia p cuit sikit ustaz tu ala-ala gurau la kunun..
pastu dengan pantas jin pompuan tu cakap dalam bahasa indon and suara ustaz tu time tu lembut sangat2, dia cakap, 'jangan sentuh saya'........' and lagi dia sambung lebih kurang macam ne : 'kita kan bukan mahram, Islam tidak menganjurkan bersentuhan, berdosa....' pastu pakcik aku cakap 'oh,maafkan saya' then dia respond : 'maaf diterima' hehehe, comeyy sangat suara ustaz tu time tu memang bukan suara asal ustaz tu..

ya Allah sekali lagi aku mengucap... kuasa Dia sangat besar and Dialah Pemilik segala apa yang ada di langit and bumi dan diantara keduanya..




Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat,
"sujudlah kamu kepada Adam!" maka mereka pun sujud kecuali Iblis. Ia menolak dan menyombongkan diri, dan ia termasuk golongan yang kafir.
-surah al-Baqarah : 34-




p/s : maaf if penceritaan kurang menarik dan memuaskan.. cuma nak share content of it.. :)


MORAL OF THE STORY :
: kita hanya mampu berusaha, tetapi Dia lah yang akan memutuskan samada usaha kita berjaya mahupun sebaliknya.
: hanya Dia yang mampu melindungi kita, oleh yang demikian banyakkan mengingati Allah yang Maha Esa memalui berzikir, membaca al-Quran dan sebagainya.
: besarnya kuasa Dia, diciptanya bukan sahaja manusia, namun juga para malaikat dan segala makhluk lain seperti jin dan iblis serta syaitan dan semua tu ada tujuan yang tersendiri mengikut perancanganNya yang maha Mengetahui.
: ingatlah, keseronokan dunia ini hanya sementara.
: syirik adalah dosa yang paling besar dan tidak akn diampunkan dosa hambaNya yang melakukannya.

Wallahua'lam :)
Assalamualaikum wbt wabarakallahufikum !

Thursday, 7 June 2012

A change or many changes

Hye and Assalamualaikum wbt.. Long time no see, isn't it? hew hew hew *trademark baru anak muda*
actually everytime I 'open' my blog, I don't know why, coz I can't really help myself about what to write, what do I want to tell.. SERIOUSLY ! yet, more and more entries are born = =' without specific content and aim.. hurmm~~ again hew hew hew -______-

change, what's that? why peoples do always seem to care most in changing? changed in body size, attitude, personal development and even in communication skill, wow that's include a wide area in life ! In Islam, we are encouraged to change from time to time, trying to approach a better future life heading by following sunnah nabi   and knowledges in Quran al-Karim :)




so,peeps if we want to change our internal matters, means our spiritual or attitude then go on ! :) don't just wait to you turn out to be 30 or 40 years, when you feel you're already old and going to be inserted into the grave.. NO ! that's totally wrong ! God can remove your breathe and make the last breathe anytime.. don't wait your hair turns grey..

I have seen many peoples including my own friends or kawan rapat had changed external and internally. I was like, oh God how amazing You are ! You're the one who helped my friends become good persons and slaves to help their goals in achieving Your-jannah.. I am very grateful ya Rabb ! at last my friends are no more sexy, more polite and so on.. so do I, hehe :D it's quite a good friendship when they know their real responsibilities in managing this kind of relationship.. I will always love my friends ! I'm happy to see they changed ! we do good things together :) good actions that bring peaceful and calmness to ourselves and our ukhuwah, yes ! we want to change to the right path, a path where Allah will like it, loves us..

so, if we want to change according to our Islam says, then we should work harder, not just enough by reading religious things posts in facebook, youtube or in websites.. it must be provided with actions along and refresh our niat everyday :)

may God ease our days and bless us all ! ^_________^


LET'S PRAY !



Tuesday, 5 June 2012

Manusia dan Nikmat

Assalamualaikum w.b.t ~ :)
if tengok di kalendar di blog miss puek, dh masuk 15 Rejab 1433H x silap mata,hua3... dah berapa hari kita puasa sunat bulan Rejab ni? haaa, jom2 puasa lagi dan lagi ! yeay !

nak kongsi satu ayat :

Dan sungguh, akan Kami Isi neraka jahannam banyak dari kalangan jin dan manusia. mereka miliki hati, tetapi tidak dipergunakan untuk memahami (ayat-ayat Allah) dan mereka memiliki mata (tetapi) tidak dipergunakan untuk melihat (tanda-tanda kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengarkan (ayat-ayat Allah). 
mereka seperti haiwan ternak, bahkan lebih sesat lagi. mereka itulah orang-orang yang lengah...
-surah al-A'raf : 179-

banyak pengajaran boleh kita amik from ayat ni. ayat ni jugak citer pasal nikmat yang Allah swt kurniakan kepada hamba-hambaNya iaitu antaranya hati, mata dan telinga. tu sumer dikira sebagai nikmat yang besar la kan? bayangkan if salah satu daripada organ (nikmat) tu ditarik, absolutely manusia jadi x sempurna terus,kan.. even ada la segala alat teknologi buatan US ker Russia ker Jerman ker, hang pa xley kalahkan ciptaan Dia punya lahhh :P otak kita limit untuk cipta benda-benda yang melampaui batas macam ni.. bagi yang berfikir : Allah Maha Besar :)

namun, segelintir or x mustahil kebanyakkan manusia yang hidup di atas bumi ni sentiasa bersyukur dengan apa yang mereka miliki, hanya sedikit sahaja yang selalu memuhasabahkan diri mereka perihal kekuasaan Allah tiada tolak bandingannya dan apa yang telah Allah berikan.. means in a simple saying manusia itu tidak bersyukur dengan apa yang dikurniakan kepada mereka..

buktinya? lihat ayat atas. kita *guna kita pulak rujuk diri sendiri juga -_____-* diberikan hati tapi x gunakan dengan sebaik mungkin dengan meneliti dan memahami ayat-ayat Allah yang Maha Kuasa. contoh, jarang membaca kitab al-Quran, tazkirah-tazkirah yang dikeluarkan melalui media massa or mana-mana ceramah yang diadakan.. perlu diingatkan bahawa membaca al-Quran perlu disertakan dengan membaca & also memahami maksud ayat-ayat tersebut, tapi saya mengaku when I read those translation for the ayat kadang-kadang ada jugak yang x faham. so, tunggu apa lagi? itulah gunanya usrah.. dalam usrah sendiri ada buat tadabbur kan, so dari situlah kita diskus makna ayat-ayat tersebut.. kalau kita baca dan faham yang cuba disampaikan melalui firman Allah dalam kitab suci tu, x rugi kita malah sangat beruntung.. ilmu kita lebih meluas mengenai hukum-hakam agama, sejarah nabi-nabi dan segala tegahan dan juga perintahNya, Allahu besar manfaatnya if kita cuba mengambil setiap ajarannya..

wallahua'lam :)




Saturday, 2 June 2012

EXPLORE

Assalamualaikum w.b.t semuaaaaaa ^__________^


seperti biasa, bila time-time cuti gini online and berkawan baik dengan pakcik GOOGLE sangat penting, untuk mengisi masa lapang yang ada. syukur sebab br0adband ni x buat hal even x bayar lagi bil untuk bulan ne,uhuk~

malam ne malam yang sunyi kat rumah. sebab? aku ibarat anak b0ngsu, no one in this house except for my mom  and dad. pahlawan kg jambu merah p bercuti di kuala krai,heh ! kadang-kadang rasa best id0p sorang-sorang ni, kadang-kadang hado0oii buhsan derrr ! xtaw nak cari balah ngan sape, xkan ngn mak? ayo0okk,. wat about ngn cik teh? eish xde perasaan mamat tu *refer to my male cat* =D

tengah-tengah search images yang cantik dengan menaip "muslimah solehah" and mula men-downloadkannya, terjumpa pulak blog-blog yang best untuk dibaca bagi memuhasabahkan diri malam-malam cmni..huhu
pastu terjumpa adik beradik tumblr yakni multiply.com. syok jugak layan sebab fokus on image jer, less words and sentences. hehe kemudian operasi mencilok mula dijalankan ! heee, mohon diizinkan ~

GAMBAR SATU:
yeah I'm PROUD of the title,syukur sgt2 ^^


GAMBAR DUA:
untuk tatapan muslimah diluar sana, anda pasti xkan menyesal kerana setiap sesuatu yang disuruh ada ganjarannya :)


GAMBAR TIGA:
mari mengenal mereka dengan pertolongan pakcik GOOGLE mudah-mudahan dapat dijadikan role model and teladan, insyaAllah !


GAMBAR EMPAT:
kiut kan pesanan badge ne :) JOM la sesama kiter-kiter tutup aurat dan mudah-mudahan terus istiqamah,alhamdulillah on my way !! 




tu jer untuk malam ne
GOOD NIGHT PEEPS !
moga hari-harimu semakin bahagia dan ceria dibawah rahmatNya 
^,^


Friday, 1 June 2012

TIARA dan DSLR

HEY HOO and ASSALAMUALAIKUM w.b.t :)

ari ne nak citer sket pasal aktiviti cik tiara,ki3.. saya menjadi photographer yg sgt2 bertauliah ! shoot sana shoot sini, ala-ala pakar la.. kadang-kadang pose mengalahkan objek gambar.. huhu

apa itu DSLR yerr? DSLR ne ialah DIGITAL SINGLE-LENS REFLEX =,= apakah? definisi senang, kamera digital yang bersaiz besar and sgt canggih sbb boleh zoom in and out yang menjanjikan kualiti yang terbaek ! banyak mod,senang nak shoot or snap ikut setting.. ISO pon membantu kualiti gambar yang kita amik, even si penangkap gambar xde la mahir sgt kot~ slow2 belajar nanti expert lah tu.. and lens sgt penting before amik gambar, sesuaikan ikut objek yang kita tangkap and saiz dia.. pendek citer DSLR sgt syo0kk woo0oo !!


petang tadi 'main-main' dengan DSLR abg ipar, Canon 500D ~ kuar rumah snap atas snap bawah snap tepi kiri kanan rumah, asyik-asyik nampak hutan ja dalam gambar -,- huhhhh... sabo ja la...

cik tiara ramai kawan kat maktab yang dh jadi expert in shooting using DSLR, contohnya ahmad faqih aka abam.. kalau nak tengok hasil dia, boleh klik sini  and he is one of the senior final year kt IPBA yang gila-gila terer bab-bab amik gambar ne smpai dia bole makemoney with his superior skill ! fuhhh hebat2

and ni hasilnyer,mempersembahkan SENI cik tiara yang terulung and terunggul and tergulungg-gulung :













nahh, tu la hasilnya :))
okbai, xnk ckp panjang-panjang keypad acer bermusuh dgn tuan sdrik, assalamualaikum semua !




Friday, 25 May 2012

2 hari selepas tarikh kemerdekaan !


ohh,lupa nak edit =='


meks kelate comey ko?


My Return ~

Assalamualaikum and hey ho ! :)
yeay, kembali lagi ke alam maya - blog yang bersepah dan berdebu ne..-,-
hari ni hari sabtu..
semua budak rumah x balik lagi,
sebab ada program kt IPBA..


nak share something yang agak mengujakan hati :
SILA BACA DENGAN TELITI.. ^^


cantik kan tulisan sajida ne? :D
hehe,nota katil kawan aku ne..
x tny pulak kt mana amiknyer ayat ne or memang original from her
i tabekk you darling ! ^______________^

manusia disarankan untuk sentiasa melakukan yang terbaik dalam hidupnya agar masa hidupnya tidaklah membazir dan kosong tanpa tujuan..
kenapa kita hidup atas muka bumi ne ek?
dan ditakdirkan menjadi khalifah pula tu..
sangat besar tanggungjawab.. :)

manusia ada Yang Maha Agung untuk menjaganya
Dia sentiasa Yang Maha Pemurah yang mana bila hambanya memohon apa jua permintaan dan perlindungan   
fizikal dan mental
Dia pasti memberi
dengan syarat
lakukan yang terbaik dengan niat dan cara yang baik
letakkan sepenuh keyakinan dan kepercayaan kepadaNya
semoga dia akan memberikan 
yang terbaik untuk kita semua


BERDOALAH !!
BERAMALLAH !!
BERIBADATLAH !!


# setiap teguran ada kemanisan yang terselit di dalamnya walau diluarnya nampak sedikit pahit..
Allahu, hanya padaMu aku berharap...


Thursday, 17 May 2012

KOSONG

Assalamualaikum pembaca blog Miss Puek semuaaaaa, kaifa halukum? weeee~~ ^__________^

sekarang jam menunjukkan jam 1.30 pagi, and mata aku x rasa nak tidur.. xtahu kenapa.. mungkin sebab tidur petang tadi, mungkin juga sebab banyak perkara dalam kepala.. ya Allah, kepadaMU aku kembali meminta pengharapan.. share ni pun macam xde point sangat.. I TOTALLY DON'T HAVE ANY IDEA..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ada terbaca post adik dia,tujukan khas untuk dia.. and diorang komen-komen dengan siblings diorang, aku sangat respect dengan ikatan mereka and diorang pun pada masa yang sama turut menjaga hubungan dengan Allah s.w.t ~ then terfikir alangkah beruntung kalau2 aku memang sah menjadi sebahagian daripada keluarga mereka yang sangat tunduk kepada perintah Yang Maha Esa.. sangat2 bersyukur dikurniakan insan seperti itu dalam hidup, at least mampu memberikan tunjuk ajar and fahaman yang baik walaupun hanya melalui kata-kata di facebook dan jarang-jarang di skrin sony ericsson..huhu moga-moga Kau makbulkan doaku ini Ya Allah yg Maha Pengasih..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

aku x mampu membina kekuatan melebihi kemampuan diriku.. aku seakan rebah sebelum berjuang, rasa ingin menangis namun...... aku hanya mampu berusaha sedaya upaya dan selebihnya berserah saja.. dengan usaha dan doa setiap hari, aku kuatkan imanku untuk menghadapi hari-hari yang mendatang.. namun sesekali aku tewas.! aku bersyukur dengan apa yang aku miliki, serius.. aku bahagia tengok kawan-kawan bahagia, keluarga bahagia dengan sikapku.. ma, kaksu rindu ma T__________T

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

niat.. perkara yang paling utama ! dihitung amalan berdasarkan niat juga.. neves bila bercakap pasal niat, takut-takut kalau setiap perbuatanku dibuat berdasarkan niat yang menyerong, yang mana aku mungkin tidak menyedarinya.. hati kata lain, mulut kata lain, tangan cuma menulis.. setiap kali nak post something or share something, aku mesti niat yang baik dulu, fikir dalam-dalam agar hatiku tidak mewujudkan niat yang salah dan boleh membawa dosa.. jauh-jauh,shhuhh2 !! untuk berkongsi ilmu dengan saudara saudari fb yang lain dan bukan untuk bersaing siapa paling famesss kt facebook tu..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

last sekali, kisahku sendiri.. dengan yang jauh.. x mampu ku fikirkan lagi sejauh mana kami mampu bertahan,    cuma yang pasti akan ku genggam apa yang aku capai :D dengan izin Allah aku bertahan sehingga sekarang.. Alhamdulillah ya Allah, terima kasih !! namun tak semudah itu, jodoh ditanganNya.. manusia cuma mampu berusaha dan berusaha bahawa apa yang dilakukan sekarang mampu melahirkan kecintaan kpd Allah dan Rasul, bukan suka-suka pada manusia yang bukan sah bagi kita lagi semata-mata.. apa aku merapu ne? =,= ohh faham-faham sendiri lah, siyes x reti bagi ceramah niee.... yang mampu mencapai keredhaan Allah dan bukan hubungan berasaskan nafsu syaitan.. haaa, that's the thing ! kita tak tahu apa yang bakal kita lalui di masa hadapan..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

# sentiasa dekatkan diri kepada Yang Maha Esa
# mari menjadi hamba ! *kalau nak tahu sila baca buku hilal asyraf yer*
# bergantung harap kepada Allah,dan bukan manusia walau time senang dan susah
# bersyukur jangan dilupa !
# jaga hubungan dengan Allah, Allah akan jaga hubungan kita dengan manusia ^_______^
# ujian yang datang itu untuk mematangkan kita tentang kehidupan, dunia dan akhirat..
#walaupun seorang hamba ne berstatus lemah, tapi kita mampu melangkan setapak demi setapak untuk mencapai halawatul-iman insyaAllah

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saturday, 12 May 2012

Malamku disinari cahaya keislaman

Assalamualaikum semua :) Alhamdulillah dengan keizinanNya dapek la saya up lagi one entry,biase2 jer act.. title yang terlebih gempak ! haha..~

Alhamduillah pada 10 Mei 2012 bersamaan 18 Jamadilakhir 1433H, cik tiara and geng kelas, our tesl c together with jiran tesl d berpeluang menghadiri MAJLIS SAMBUTAN HARI GURU PERINGKAT KEBANGSAAN di Masjid Putra, Putrajaya.. solat hajat, tahlil dan membaca yasin.. :) sangat nikmat umpama makan ikan bakar cicah dengan air asam ma buat ! = =' hati ni rasa excited, x tahu kenapa.. banyak reason jugak kot.. mudah-mudahan niatku betul ketika itu, untuk beribadat kepadaNya dengan ikhlas dengan menghadiri program seumpama itu disamping mendoakan agar profesion keguruan berkembang maju from year to year,amin..  oh ya, bukan kami jer dijemput taw, maktab ipis, ipbm, sekolah sukan bukit jalil, para guru pun ada.. *usha bas okay, bukan rakyatnya* hahaha...
sampai Masjid Putrajaya tu dh nak dekat azan maghrib dh, jem nanas punyer pasall~~~ agak kelam kabut nak turun p amik wuduk and naik balik tangga besar dia tu solat berjemaah.. fuhh lari anak-anak kecil, at last sempat gek ! masalah2 ! panas menguasai diriku dan sahabat,asma.. wuwuuwuwu~ :( masjid besar tp pelik cemaner bole panas.. last2 kami p gerak depan sbb yg kt depan gerak p belakang, peliks ! maybe diorang fikir kt belakang panas,but sorry not.. Alhamdulillah kami kt barisan x depan sgt x belakang sgt dapat la air cool breeze from kipas kt depan tu haa.. alamak, nampak jemaah muslim la,hew3 *muka gatai* mujur rabun...... selesai solat fardhu,solat sunat hajat and baca yasin pulak... kemudian solat fardhu isya' last sekali..
and then, kami semua dijemput makan kt depan masjid ala-ala syurga cinta.. makan apa yer? makan NASI BERIANI yang sedaaapppppp okayy :D hihi jgn jeles.. sempat try kole kacang,pun sedap.. alhamdulillah pulang dengan muka puas ! semuanya berjalan lancar..


tengok sekali jer taw :D

c buruk with asma :)





comeynyeerrr,masjid belakang :P


# balik gelak besar sebab kami menang racing bus with ipbm, terima kasih pakcik driver kami yang semangat!

Tuesday, 8 May 2012

Batu-bata Kehidupan

semoga para pembaca blog ni sihat sentiasa dan sentiasa diberkati olehNya,amin :) kalau boleh, check hari kita,hari ni.. apa amal yang kita dah buat hari ni? amal yang sedikit tetapi berterusan itu lebih baik yer kawan-kawan..heee~

apa itu BATU-BATA KEHIDUPAN? seriously I have fall in LOVE with this book ! okay,nak minat penulis dia : Hilal Asyraf dah x bole kan? = =' ~untung laa kahwin awal~ hoho but serious2 and I am really into it you know ! arrgghh arghh ! *hentak-hentak kaki* kenapa aku suka buku yang mempunyai maksud tajuk yang mendalam ni? tajuk dia, batu-bata kehidupan sangat memberi makna dan maksud yang sangat bermakna dalam kehidupan seorang muslim.. secara ringkasnya buku ne merangkumi tiga tajuk besar and sebenarnya keperluan jugak dalam hidup seorang individu yang beragama Islam.. they are ALLAH, CINTA dan KEHIDUPAN MUKMIN.. basically they are basic needs to build a good life according to the way of our Islam.. just like a building, the architect and all the buruh must need bricks to create it, right? it's just a simple thing and basic, and yet it is very important.. ketiga-tiga perkara utama ini sangat perlu dalam kehidupan kita? kenapa? sebab all these three kita perlu bina untuk buat 'bangunan secara cara Islam yang betul' supaya ia menjadi berkualiti, kukuh and utuh so that ia mampu bertahan sehingga ke akhirat, insyaAllah amin.. semoga dipermudahkan segala urusan kita untuk membina cara hidup berteraskan dan ber-acuan-kan syariat Islam yang betul..

buku ni sangat menyedarkan aku tentang cara kehidupan sebenar yang patut kita amalkan dan patut ingat selalu.. kalau ingat tapi x amalkan pun baik tak payah jugak sebenarnya.. ingat + amal = ad umphh ! hahaha,yer mcm tu lah lebih kurang.. x reti nak membina ayat yang catchy jugak, sedang belajar dari blogger yang fames.. okay, back to the topic, buku ni sangat lah bagus sebab kan kan kan sekali aku baca satu tajuk dalam tu, akan rasa " pergh, sentapnyeee" haa.. "laa,mcm ni rupanya..patot laa....." hurm2.. "haa, best ayat ne ! meaningful sangat bagi aku !" heee.. "okay, first kena...second mcm ni pulak...baru lah bersinar hidup aku ! " erkk.. and sebagainya.. semua ni reflect diri aku, apa yang dah aku buat sepanjang aku bernyawa, kenapa aku jadi macam ne, kenapa rasa lain macam? oo0o, sebab ni...baru lah paham.. tapi korang kena ingat jugak, buku ni based on pendapat an individu, means seorang manusia yang mempunyai kelemahan tersendiri.. tapi aku x cakap dia punya penulisan x bagus, ada ajaran sesat ke apa, no !! cuma just nak remind that masing-masing punya pemikiran yang tersendiri mengenai sesuatu benda, boleh dibahaskan penjelasannya, bukan just accept his 'mind' totally, jangan.. TAPI ADA SATU SYARAT...... nak bahskan jangan guna akal semata-mata, umat Islam kan ada 2 panduan terpenting dalam hidup ne, that are al-Quran and Sunnah.. semua benda yang kita nak pikir or perjelaskan maknanya mesti and wajib berpandukan both of them, not just logical thinking.. and Hilal Asyraf sendiri banyak menulis ayat-ayat daripada al-Quran and hadis-hadis supaya para pembaca paham dan percaya akan kebenarannya.. walahua'lam~

aku sangat bersyukur dipertemukan dengan buku seperti ni, TERIMA KASIH azura sebab bagi aku baca :) syg awk ! jaga hubungan dengan Allah dahulu sebab Dia yang berkuasa, Dia segala-galanya bagi kita.. segala perkara yang disuruh olehNya tidak dijadikan sia-sia, malah kalau dihayati betul-betul banyak faedah dan kebaikan terselit di situ.. Allah, Kau maha Agung.. semoga kita xkan pernah lalai dalam mengingatiNya, di setiap solat dan zikrullah.. Tuhan, ampunkanlah dosa-dosaku.. Astaghfirullaha illa Allah ha kana tawwaba ^^,

Got to Go.. back to the study mood.. yihaa !! ^___________^


# wahai qalbu, berhenti lah segala perasaan ragu-ragu..


cantik,kan? love ya..

Saturday, 5 May 2012

muka dan hati itu tak sama

Assalamualaikum semua, semoga hari ne diberkati olehNya.. jum buat amal banyak2 ! first start dengan senyuman.. senyum itu sedekah :)

okay, firstly I think everyone has already know what suppose going to be written here.. "muka and hati itu x sama" WHY? because face can lie while our heart can't.. I think..hurmmm~ :D have you ever feel frustrated? sad? in pain? what the useless questions here, memanggggg laaa adaaaa cik kak o0ii ! wajib kott~ nama lagi manusia,huh... so, why we feel all those craps? been lied? heart broken by our own friends? own partners? or own family? YES, that's all can happen ! in just a slight of time~ we never know the value of a relationship or friendship or family-ship until they broke our heart by their actions. but maybe it is coincidence or x sengaja in Malay..

so, here I would like to emphasize that I am easily jealous by people whom I trust, I love and so on.. I don't know why? it's just how I feel for a long time ago.. pompuan, lelaki sama jer.. aku mesti rasa sedih or jeles bila orang yang rapat ngn kita buat dek jer, x layan kita, senyap ngn kiter... secara tiba-tiba? is it my fault? ;( fine, and nak mengaku lagi yang aku ne maybe lack of self-empathy kot, that's why things like this happen to me ! BUT..... kita x mampu nak puaskan hati semua orang, cukuplah dengan memahami keadaan dia and diri sendiri buat kita think that we still care for them,love them.. seriously confusion keep haunting me ! tapi kenapa saat exam nak datang? tapi, biase jer bagi aku tapi this condition x best laa.. dulu rapat jer semua, sekarang tup tup senyap macam tu plak... then in a sudden out of nowhere musuh menjadi kawan... this is all WEIRD !! r u trying to make me feel something not good? well, u succeed !! CONGRATULATION !

saya suka pendam perasaan yang sakit dalam hati saya, sebab tu muka saya happy jer tapi hati saya siapa yang tahu,hanya Allah yang Maha Mengetahui sahaja..saya banyak kekurangannya, hanya pada Dia saya memohon agar saya sayang semua orang walaupun mereka ada yang menyakiti hati kecil saya ne... walaupun maybe sorang or dua orang yang sakit hati or benci ngn saya, at least saya ada ramai kawan lagi yang mampu menerima saya apa adanya, Alhamdulillah.. tiap-tiap hari saya berdoa agar kawan-kawan family saya diberikan kebahagiaan dunia akhirat.. siyes x tipu.. saya sayang semua, and walaupun ada perbuatan saya yang menyakiti hati mereka secara sengaja or x, saya MOHON MAAF SANGAT2 !! saya ada prinsip yang tersendiri.. kawan time bahagia senang jer nak cari.. saya harap saya mampu ubah perangai saya yang x sesuai demi mengukuhkan persaudaraan kita semua, mudah mudahan..Amin~
muka boleh tipu.. jgn percaya kt muka orang senang-senang yer kawan-kawan..





# saya, RASTIARA HANIFATI BT ROSDI sedang cuba menjadi seorang yang tabah dan sabar dan pemaaf, tetapi sukar melupakan.. sekian :)

Friday, 4 May 2012

A girl with thousands HOPE ~

Aku menghargaimu dengan sedaya upayaku..
Aku menghargaimu, dengan apa yang ada..
Aku menghargaimu, tanpa meminta-minta..
Aku menghargaimu, dengan segenap jiwaku..


Maafkan aku bila mana diri ini masih tidak sempurna dengan apa yang aku inginkan, namun yang pasti akan aku pastikan setiap langkahku diakhiri dengan penyelesaian dan jalan yang terbaik ! ^_______^


Mencari keredhaan Allah, hanya buat manusia yang tabah dan gigih sahaja mampu menggapainya. Ingin sekali aku ingin berada di dalam golongan tersebut. Ya Allah jauhkanlah diri ini dari perkara yang melalaikan jiwaku.


If you think that I'm still a hard-core girl and play around, then sorry you're totally wrong.. I think and you think, you know and I know is not the same thing. obviously no.. just because you see me 'this' way, doesn't mean I am 'that' way.. you get it? If not, what can I do except for ignoring it.. As long as I can survive from a battle, I still a winner :)

Wednesday, 25 April 2012

Apa Yang Pasti......

kat sini cik Tiara nak share something untuk reader blog ni..hehe*gelak sopan*
selamat membaca.. oh ya jangan lupa baca basmalah dulu yer kamu ! dan senyum :)

saat jiwa dilanda ribut gusar

ketenangan melayang hilang

minda tiada pertimbangan

akal bagai tiada ingatan

hidup sudah tidak bermakna lagi

walau harta segunung tinggi

segalanya menjauh pergi

pergi bersama kealpaan duniawi

yang dikejar saban hari oleh insani

meronta-ronta diri mula mencari

meratap tangis ke mana menghilang asal diri

yang menjadi tunggak hakiki

bagi insan yang Tuhannya dihati

pegangan yang selama ini menjadi teras

kembali dijejaki penuh waras

Tuhan itu Maha Pengampun

Tuhan itu Maha Penyayang

buat insan yang lalai

buat insan yang alpa

pintu taubat sentiasa terbuka

Subhanallah Maha suci Mu Ya Allah


cik tiara just rewrite balik, puisi ni ada dalam buku Gen-Q x silap..
renung-renungkan dan selamat tidur.. bangun esok mesti semangat !! 
Assalamualaikum semua ^________^

Saturday, 21 April 2012

variasi itu penting,ngeh3~~~~~

PADA SUATU PETANG,KETIKA DIA BERSENDIRIAN............








senang susah bersama..

ya Tuhan, maafkan aku bila mana di saat dia menghadapi kesulitan dan ditimpa masalah aku tidak mampu berbuat apa-apa, melainkan mendoakan kesejahteraan dan ketenangan hatinya nun jauh di sana.. ingin sekali aku berada di sisi yang tersayang setiap masa, setiap saat dan ketika, di kala ku membuka mata tiap-tiap hari.. membantu apa adanya.. tapi, apakan daya..

Aku hanya mampu mendoakan kepadaMu supaya memberi kegembiraan dan kebahagiaan kepada yang tersayang.. semoga hati kami bertaut keranaMu ya Allah, hanya mereka yang ku sayangi,manusia di dunia ni. kau berikanlah kesihatan yang baik kepada mereka semua.. sesungguhnya aku amat merindui mereka semua, facebook x mampu menahan kerinduanku terhadap mereka.. ya Allah yg maha mendengar, penuhilah hajatku ini untuk berjumpa dengan mereka, insan yang kusayangi..

semoga Allah mengampuni dosa hamba-hambaNya lantas memberi peluang untuk memakbulkan doa hambaNya.. Allah yang maha pengasih :)

to far-away beloved : my mom, my dad, my siblings, my aisyah n my habibi I will always pray for you all..
kuatkanlah hatinya dan hatiku jua.. I MISS THEM !!

to you : saya mungkin bukan seorang yang pandai berkata-kata untuk menyejukkan hati yang sedang resah gelisah, tapi ketahuilah kamu sentiasa ada untukku, di dalam doaku.. ku doakan semoga hatimu menjadi tenang dan jernih kembali sejernih air mata air,hehe... jgn lupa berdoa ! strive for ur excellent :) insyaAllah mudah-mudahan ketenangan kembali menjadi milikmu.. I'm sooorrryyyyy ;'(




Friday, 20 April 2012

saya SAKIT

ubat orang sakit yg official, tu belum kira kool fever sekotak, panadol activfast sepapan n pain killer :'(


orang sakit kena amik darah,aduhhh ;'(


tengok,ni, keadaan n makanan orang sakit ley makan ;'(


TAPI.........
sebenarnya kan

SWEET kan Allah tu... ^______^



p/s : so to all my beloved friends, please jaga kesihatan korang yepp !! 
pesanan kesihatan ini khas oleh miss puek....

Jum berTaubat !!


DOA TAUBAT...

Ila hilis tu lilfirdausi ahla
Wala aqwa alnnaril jahim
Fahabblitau batau wafir zunubi
Fainnakarob firul zanbi azim
I’tiraf
Wahai Tuhan ku tak layak ke syurga Mu
Namun tak pula aku sanggup ke neraka Mu
Ampunkan dosa ku terimalah taubat ku
Sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar
Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai
Dengan rahmat Mu ampunkan daku Oh Tuhan ku
Wahai Tuhan selamatkan kami ini
Dari segala kejahatan dan kecelakaan
Kami takut kami harap kepada Mu
Suburkanlah cinta kami kepada Mu
Akulah hamba yang mengharap belas dari Mu

nak mengakui kesalahan dan kelemahan diri, x perlu ada masanya, sebab setiap masa pun boleh.. :)
malah, kalau tiap-tiap hari kita reflect diri kita,mesti kita senang nak sedar akan kelemahan kita lantas membuka lebih banyak peluang untuk berubah ke arah lebih baik.. renung-renungkan yer cik tiara.. post ni especially untuk tuan post ne,tapi if ada yang nak join sentiasa dialu-alukan.. 
apa yang pasti, manusia x sempurna tapi sentiasa boleh memperbaiki diri dari masa ke semasa supaya jadi molek.. yeay ! nak muka bercahaya jewww,hehe...