Thursday, 19 July 2012

PUASA dan manusia

Assalamualaikum w.b.t kepada readers :)


 today, dah masuk 1 Ramadhan 1433H ! fasting day starts
selamat berpuasa kepada semua umat islam di seluruh dunia..
and for sure akan ingat kat kampung bila mula-mula puasa ni..
semoga amalan kita diterima dan mendapat ganjaran yang besar di sisiNya..amin
tapi even hari puasa pun ramai yang melakukan kemungkaran juga.. ada yang bertanya kenapa? kenapa? orang akan cakap unfair,right? kata syaitan dah xde.. haa, jangan lupa nafsu dalam diri kita masih ada and bebas bergerak di minda dan hati-hati dan boleh dilaksanakan melalui anggota-anggota badan kita ni.. so, dekatkan diri dengan Allah sentiasa moga-moga we are safe from those bad things that could ruin up our fasting days :)


Ada yang suka bulan puasa ne, ada yang tidak.. tak terkecuali lah yang x suka tu mesti ada punya ! if kanak-kanak cakap tu xpayah peduli sangat la kan, ne haa budak dah besar dah tahu halal haram pun masih ada yang tak suka.. tak suka la sebab kena puasa, x boleh makan makanan sedap-sedap, x boleh keluar jalan-jalan sebab takut letih and rasa dahaga air oren pulak.. x boleh keluar dating siang hari sebab takut ada orang cop x reti bahasa, malu la nanti (bulan pose bule pulak dating siang malam -,-).. so? nak tak nak kena la duk bilik tidur jer laaaa kannnn... isk3
minta jauh, xnak la ada pemikiran macam ne.. kita semua dah besar, masing-masing kena ingatkan diri masing-masing and orang sekeliling, REFRESH OUR NIAT :) semoga dalam bi'ah solehah sentiasa ! (remind MYSELF too !!! )


agak-agak how's our days after this? agak-agak boleh tak kurangkan percakapan yang x berfaedah? agak-agak ikhlas tak perbuatan kita sepanjang hari berpuasa ne, or just nak follow orang lain?


- puasa tahun ne nak buat checklist yang betul-betul and nak ikut betul-betul !

 MOH START DENGAN NIAT DULU BEFORE TIDUR :
GRAFIK SATU
untuk panduan semua :) *cilok from facebook*

GRAFIK DUA



# malam ni terawih oi oii !! # ^__________^ jum sama-sama mengimarahkan bulan yang mulia ini...

kepada tok imam terawih di sana, semoga menjadi imam yang disegani manusia :) saya doakan yang terbaik untuk awk, semoga ikhlas!..eheee

1 comment:

  1. Bismillahirrahmanirrahim. Saya ingin berbagi aplikasi Islami yang luar biasa, Saudaraku.

    Ada aplikasi bernama SalafiDB, gratis, ia aplikasi berisi:

    1. Al-Qur’an dan terjemahan dalam bahasa Indonesia
    2. Tafsir Ibnu Katsir (dalam bahasa Inggris)
    3. Shahih Bukhari dalam bahasa Indonesia
    4. Shahih Muslim dalam bahasa Indonesia
    5. Bulughul Maram Imam Ibnu Hajar Al-Asqalani dalam bahasa Indonesia
    6. Riyadhus Shalihin Imam Nawawi dalam bahasa Indonesia
    7. Hadits Arba’in Imam Nawawi dalam bahasa Indonesia
    8. Kumpulan fatwa ulama Arab Saudi Lajnah Da’imah (dari http://fatwa-ulama.com) berbahasa Indonesia
    9. Kumpulan (mirror) dari situs http://almanhaj.or.id berbahasa Indonesia
    10. Kumpulan e-book berisi penjelasan-penjelasan yang sangat penting untuk umat Islam termasuk menjelaskan pokok-pokok penyimpangan ajaran Islam (ini sangat penting) dalam bahasa Indonesia.

    Anda dapat membaca uraian dan mengunduhnya di:
    1. SalafiDB Versi Windows: http://bacasalaf.wordpress.com/2012/07/05/salafidb-40-versi-windows/

    2. SalafiDB Versi Linux: http://bacasalaf.wordpress.com/2012/07/05/salafidb-sebuah-aplikasi-al-quran/

    Ukurannya hanya sekitar 50 MB. Saya sangat merekomendasikan aplikasi ini untuk kaum muslimin se-Indonesia. Saya sendiri telah mengambil faidah yang besar sekali dari aplikasi ini. Semoga ini bermanfaat.

    ReplyDelete